Ontwikkeling van veeltalige – multi-zintuiglijke communicatie
Wij willen dat de kinderen die onze leerThuis verlaten het Nederlands echt goed begrijpen, spreken, lezen en schrijven. M.a.w. we onderschrijven het grote belang van ‘taal’ en daarom ook willen we bijzondere aandacht schenken aan het verwerven van het Nederlands bij de anderstalige kinderen. Wij bewaren een groot respect voor hun moedertaal en stimuleren de ouders om ervoor te zorgen dat deze moedertaal niet verloren gaat.
Internationalisering kan in dit pedagogisch project niet ontbreken. Voor de toekomst van onze kinderen is het kennen van talen van bijzonder groot belang. Zij zullen later op die kennis vaak beroep moeten doen.
In het 5de en 6de leerjaar krijgen de leerlingen formeel Frans zoals aangegeven in de eindtermen.
Maar in onze leerThuis gaan we kinderen reeds in de kleuterklas op een muzische en speelse manier ‘sensibiliseren’ voor vreemde talen. Dat kunnen verschillende talen zijn. Hier gaat het enkel om gevoelig maken voor andere talen. Wij willen ze de rijkdom en de schoonheid van vreemde talen laten aanvoelen.
Vanaf de tweede kleuterklas gaan we de kinderen ook al ‘initiëren’ in de Franse taal. Dit gebeurt eveneens op een speelse, muzische manier. Deze muzische taaldidactiek wil bij de kinderen een aantal zaken ontwikkelen dat hen in staat stelt later vlot een vreemde taal te leren:
- vergroten van de motivatie om een vreemde taal te leren - stimuleren van de taalgevoeligheid, de spreekdurf en het taaldenken - taaldenkpatronen ontwikkelen die ze later bij het aanleren van om het even welke taal kunnen gebruiken - speels woordenschat en eenvoudig inzicht in taalstructuren aanbieden.
We beseffen in onze leerThuis echter heel goed dat goede communicatie veel meer is dan woorden en zinnen zich beperken tot semantiek en spraakkunst … Wie enkel met begrippen communiceert werkt té abstract, vraagt té veel van de kinderen en beperkt de rijkdom van de communicatie.
Vandaag de dag denken en communiceren kinderen en jongeren ‘multi-mediaal’ en vooral ‘multi-zintuiglijk’. Daarom geloven we sterk in het ontwikkelen van wat wij ‘de muzische talen’ noemen. Beeldtaal, klanktaal (intonatie, ritmiek, volume, kleur), bewegingstaal, drama en de taal van de moderne media. Het zijn communicatiemiddelen die zintuiglijker zijn en directer aanspreken, vaak ook dieper raken. Het spreekt vanzelf dat dit één van dé belangrijkste redenen is waarom we zo hard inzetten op muzische vorming.