Er komen heel wat agendapunten door. Misschien wel teveel… De voorzitter van dienst kan bepalen welke punten prioritair zijn en eerst aan bod komen. Andere punten worden dan doorgeschoven naar een volgende Raad, of naar team, of naar…
* Avondactiviteit begin februari:
Lieven en Annelies gaan geen quiz organiseren. Suggesties zijn: - Geen activiteit - Bar Hangar – eerder sociale activiteit – wel geen opbrengsten - Andere ouders die iets willen organiseren… - Jammer dat er niets in de plaats zou komen, een activiteit brengt meer volk. Katlyne vraagt eens na bij Andy en zo…
Er is een Comenius Bar Hangar op 21 november 2013. Dit is eigenlijk al een soort van samenkomst… (Bart vraagt hierbij wat extra hulp, organisatie is op zich al ok.)
7 februari organiseren we dus een Bar Hangar. Als er iemand zich geroepen voelt om bv. nog een muziekquiz te organiseren… kan dit zeker!
* Financiën:
Raad: 1218,21 euro Wondertuin: 2800 euro
Daarnaast heeft de Wonderfluit nog zijn eigen budgetten. De uitbesteding van het budget van de Raad wordt telkens op de Raad besproken en goedgekeurd.
* Sint:
- 50 euro per leefgroep + aankoop van nicnacs en mandarijntjes in manden per leefgroep: van de Wonderfluit - Aankoop Sint- en Pietenpak: van de Raad
Katlyne contacteert de verkoper tweedehands en regelt met Bert de ophaling in Kortrijk.
* Wondertuin:
Ann geeft een uitleg (zie ppt) over het ontstaan van de Wondertuin en het belang van speelnatuur op de ontwikkeling van kinderen. Kortom hoe draagt de Wondertuin bij tot het pedagogisch project van de wonderfluit. Enkele korte maar wel belangrijke punten hieruit: - Er zijn te weinig plaatsen waar kinderen nog met de natuur kunnen spelen. - Vrij spel in een avontuurlijke en natuurlijke omgeving draagt bij tot de ontwikkeling van de creativiteit, heeft een positief effect op de sociale, intellectuele en persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen. Bovendien draagt het bij tot hun welbevinden op school (hoe beter kinderen zich voelen op school hoe liever ze gaan en hoe beter hun schoolresultaten) en werkt het preventief op pestgedrag op de speelplaats. (Meer informatie zie artikel “Leven met natuur-leren over natuur” van Kees Both.) - Risicoloze maatschappij bestaat niet! Kinderen moeten leren omgaan met risico’s en ‘gevaar’, leren alert zijn! - In de wondertuin werden enkel inheemse bomen en struiken aangeplant. Ook het ingezaaide bloemen- en grasmengsel is volledig inheems. Dit heeft vele voordelen: de seizoenen zijn zichtbaar op de koer, dieren worden aangetrokken, kinderen vinden veel los materiaal om mee te spelen. - Actiepunten werkgroep wondertuin 2014:
* Ateliers rond groen en natuur
* Ervaring opdoen, een jaar in de tuin op ontdekking gaan
* Schoenbakken: budget komt van de Wondertuin
* Waterplassen op de speelplaats: Bart moet nagaan bij Stad Gent om dit probleem aan te pakken idealiter worden er nieuwe tegels met goede afwatering gelegd. Ondertussen bekijkt Arnoud om onder de grote plas aan de wilgentunnel grint te doen die het water beter opneemt.
* Aankoop materiaal voor het onderhoud van de Wondertuin.
VZW Wondertuin wordt VZW Raad:
* Olivia, Marc en Bart zijn de penningmeesters. * (Ik was niet helemaal mee met de info, discussie rond VZW en andere instellingen… Mijn excuses.)
* Organisatie Raad:
- Iedere raadouder een taak? Voorstel is omdat zo een Raadouder een bepaalde doel, uitdaging kan hebben. Nu is er nog te weinig input van de ouders, er is zin om meer te doen met deze taak… - Ouderdenktank? Het zou wel handig zijn als er toch ergens een oudergroep is zodat de ouders van de Raad ook samen met andere ouders vooraf over dingen kan dingen denken. Dit kan zeker georganiseerd worden. Wie voelt zich geroepen? Ouders die niet verkozen zijn kunnen in een soort van praatcafé, denktank meedenken, voorstellen lanceren,… De Raadouders verzamelen en brengen punten mee naar de Raad waar de Raad dan samen bekijkt, bediscussieert,… - Wenselijkheid vaste voorzitter en secretaris?
Door de wisseling van voorzitter en secretaris is de opvolging van de Raad (punten verzamelen,opvolging van verslag, publiceren van verslag,…) moeilijk. De punten zouden op tijd verzameld moeten worden en doorgegeven naar alle Raadsleden. Daarnaast moet het verslag ook in orde gemaakt, goedgekeurd en gepubliceerd worden.
Er volgt een grote discussie hierrond… We zoeken nog naar de juiste vorm, juiste communicatie, juist evenwicht,…
Voorstellen zijn: * 1 vaste voorzitter die de Raad voorbereidt. Ouder? Lkr?... * We blijven het systeem van nu behouden en zorgen dat we onze taken doen. * Duo-voorzitterschap: één ouder en één teamlid, samen de punten verzamelen, Raad voorbereiden en samen leiden.
Iedereen laat het rusten. (Tegen) Volgende Raad hakken we de knoop door.